Позиция:
Основател, старши консултант по ускоряване на продажбите
Адрес
бул. Захари Стоянов 17, офис 6
София
1336
България
COM_CONTACT_EMAIL
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Мобилен телефон
+359889229185
Изтеглете информацията като: Контактна картичка
Димитър Мандов

Допълнителна информация

Допълнителна информация

Димитър Мандов

Казвам се Димитър Мандов и обичам всичко което правя. Обичам работата си, обичам хобитата си, обичам семейството и приятелите си. Според мен да обичаш и да живееш със страст е сигурната формула за благополучие.

Вярвам в НОВИЯ бизнес! Бизнесът, който е различен от този преди 10 години и няма нищо общо с онзи преди 15 и 20 години. Времето е различно, бизнесът също. Хората и бизнесът комуникират по друг начин, а новите технологии промениха цели индустрии. Модерен бизнес, без модерните роби, които да ходят на работа по осем часа! 

Точно заради страстта си да продавам и да комуникирам с хората завърших и мениджмънт на търговската дейност в Свищовската Академия. Аз не съм преквалифициран инженер, доктор, юрист, счетоводител, психолог или финансист… Планирах бъдещето си в продажбите от самото начало и работих здраво, за да стана професионалист.

През 2000 година започнах кариерата си като обикновен магазинер още като студент. После работих като мърчандайзер. Може би можех направо да започна като търговски представител? Не се изискваше специално образование!  Сигурно, но след като започнах от най-ниското ниво, изучих на практика целия процес на продажбите. Както и да е, след година станах и търговски представител по магазините и моят същински търговски живот започна.

Няколко години по-късно вече работех като зонален мениджър продажби за ФИКОСОТА само на 24 години. След време ме преместиха в Румъния и заедно с моя колега (и страхотен приятел) Светломир Георгиев, активирахме всички дистрибуторски фирми на Фикосота, които отвориха бизнеса на компанията в нашата съседка. Как ли? Минахме всеки голям град в Румъния и питахме стотици магазини кой са най-добрите им доставчици. Срещнахме се с всички тях и убедихме най-перспективните да работят. После започна и същинското приключение – обучение на търговски представители, нумерична дистрибуция, реклама, много работа на терен. Сега като се върна назад във времето мога да кажа, че не беше лесно, но когато човек го прави със страст, нещата просто се получават.

За определен период работих във вестник Капитал и създадохме заедно с моя колега Виктор Даковски списание "Регал", което и до днес е водещо издание за бързо оборотни стоки. Виктор е страхотен човек и журналист и сега живее в Германия. Дано е добре!

След това се занимавах с дистрибуция на сладки изделия в качеството си на търговски директор. Още от самото начало отговарях за 36 търговски представители, с които увеличихме оборота на компанията над два пъти само за една година. Тогава наистина обучавах много търговци, наистина много. Беше тежко, но много обогатяващо. Когато си тръгнах оставих екип от над 90 търговеца. А сега компанията е огромен дистрибутор в София и половин България.

Доста време отдадох и на ресторантьорския бизнес с няколко собствени заведения за бързо хранене. Имах успехи, имах и малки неудачи, а всичко влезе в графата "Безценен опит".

За известен период се занимавах с банково дело, уеб дизайн и програмиране, след което продължих като зонален мениджър и не след дълго станах и мениджър ключови клиенти. Планирах развитието на кариерата си и резултатите бяха напълно очаквани.

По-късно заех позицията на бизнес мениджър на предприятие за производство на замразени храни, което беше с огромна загуба. Преборих фалита - отново едно невероятно приключение. Там оформих и вписах голяма част от стратегиите си за управление на ресурсите, както и стратегиите за работа с вериги и дистрибутори. 

През годините минах през школата на известни и големи компании като Фикосота Синтез, Крафт Фуудс (Монделиз), Икономедиа, Тчибо, Пепси, Валмарк, Сторко, Мис Каприз, Изи Кредит и знам, че съм бил полезен на всяка една от тях. Обучил съм лично на терен стотици търговски представители и регионални мениджъри. Днес не малка част от тях са търговски директори и управители на фирми.

За мен е страст и удоволствие да консултирам бизнеса за неговите продажби. Вярвам, че умението на перфектния търговец е едно от най-ценните умения за истински просперитет както в личен, така и в обществен и фирмен план. Успехът винаги е гарантиран, когато можеш да продаваш стоки, услуги, идеи и най-вече себе си.

Така обучавайки търговец след търговец натрупах допълнително много опит и познания в рекламата и мениджмънта. Продажбите като техника изискват много практика в маркетинга. Да направя пък от съвсем обикновен продавач сериозен и професионален търговец, беше немислимо без да развия своите мениджърски способности. Затова отделих много време да изуча най-добрите практики и така да облека практиката с необходимата теория. След моята допълнителна подготовка с програмите на Скот Белл, Джефри Гитомър, Марк Хънтър и незаменимия Виктор Антонио, който е мой ментор и до днес, реших да се фокусирам върху това да предавам опита си и ако мога да помогна на различни фирми и предприемачи да реализират потенциала си.

Оказа се доста трудно! Не е лесно да учиш другите, макар много да разбираш от материята. Нужни са други умения, за да станеш добър в преподаването. Толкова добър, че да има ефект върху курсистите. Отне ми 3 години фокусирана работа, за да стана специалист - този път в това да предавам опита си и да консултирам по правилен и ангажиращ начин.

С всеки успешен проект аз съм щастлив, че поредният предприемач е успял да задържи бизнеса си, да запази хората си и да създава нови работни места. Още повече се радвам, че все повече обикновени хора се взимат в ръце и са готови да преминат на следващото ниво. Да станат истински професионалисти и да се придвижат към личната си и финансовата си свобода. Там, където решенията движат човешките съдби. Където лидерът определя компанията и нейния успех. 

И понеже продажбите са най-важното за всеки бизнес, винаги отделям много време върху тях. Уверен съм, че ако повече хора са наясно как се продава, ще има много повече успешни предприемачи. С бизнеси, които да правят хората щастливи!