image

Нов поглед

Специализирано събитие за бизнес собственици и бъдещи предприемачи

Когато нещо толкова различно като корона-кризата промени начина ни на живот, нов поглед върху начините за продаване е крайно наложителен. Хора и бизнеси променят стила си на пазаруване и трябва спешно да напаснем своите търговски процеси, за да продаваме успешно в новата реалност.

Погледете продажбите под друг ъгъл и извън обичайната рутина. Не пропускайте новите възможности, породени от новите обстоятелства. Различни и много интересни пазарни трендове скоростно се появяват и печелившите ще бъдат онези, които успеят бързо да ги яхнат. 

Каня Ви на едно различно и трансформиращо събитие, на което заедно да намерим начините за мащабиране на бизнеса Ви!

Разгледайте темите

Нов поглед върху привличането на клиента

Потенциалните купувачи, независимо дали са крайни клиенти или B2B, все повече проучват всеки детайл от бъдещата си покупка. Те са запознати с цените и конкурентите ви. Формират определни очаквания, от които зависи избора им. 

Нови импулси

Традиционните импулсивни продукти вече имат друг смисъл. Покупките в последният момент имат нови алгоритми и се подчиняват на различни стратегии.

Автоматичност

Модерните технологии ускоряват всяко усилие по търсене на нови клиенти. Който овладее най-добрите и най-бързите методи, той ще привлече най-много възможности. Бързината е толкова важна, колкото навремето бяха контактите и капитала. 

iphone white

Ново представяне

Крайните протребители и B2B клиентите промениха контекста си и затова искат да чуят нови неща, за да вземат решение за покупка. Те проучват по различен начин и през множество канали, което променя много начина, по който се свързвате с тях и им оферирате. 

Различно ценообразуване

Да показваме ли цените си на сайта или не? Базови ли цени да предоставяме или нето? Кои са верните цени? Много въпроси, които имат своите отговори. Погледнете ги през различни призми. 

Нов поглед върху търговското представяне

Социалните мрежи владеят умовете на хората. Всички са там - продавачи и купувачи. Първите се скъсват да рекламират, а другите все по-малко купуват. За да имаме продажби трябва ли да надвикаме останалите с по-голям бюджет и супер криейтив, или се нуждаем от различни канали и друг подход. Имаме ли време да чакаме?

Image
Image

Обучителен маркетинг?
А времето ...

 Определено съдържанието привлича. Обучителният маркетинг е най-доброто в бранша, но работи ли достатъчно бързо? Има ли опасност докато обучим клиента, вече да сме фалирали? След като времето за покупка е един от четирите елемента за ускоряване на продажбите, трябва да помислим как да го оптимизираме.

Новите технологии

С новите технологии можем да се видим с десетки потенциални клиенти изключително бързо и лесно. Но нашите конкуренти могат да направят същото. Кой ще използва времето на клиента за реална продажба и кой ще го похаби с празни приказки и ненужна информация.

Image
Image

Решение за покупка

Всеки взима решение за покупка според собствените си разбирания, но и повлиян от своята контактна мрежа. Как да контролираме вярната информация за нашия продукт и услуга, когато онези които влияят върху покупката са пръснати из целия свят?

Ако клиентите ни проучват повече, къде и как трябва да сме позиционирани, за да ни проучат ПРАВИЛНО? Как да се избавим от заблужденията пред потенциалния клиент и да го преведем подходящо през търговския ни процес.

 

ДАТА: 27 февруари 2021 

от 10:00 до 13:00 часа
+
от 14:00 до 17:00 
лични консултации

ЦЕНА: 96 лв.

Събитието ще се проведе в Zoom.

БОНУС:
3 месечен достъп

до над 30 часа онлайн обучения

Вашите данни са напълно защитени според GDPR – Европейски регламент за защита на личните данни.

Телефон за допълнителна информация: 0889 22 91 85

Разгледайте и безплатните мастъркласове

Автоматизация на продажбите

Image

Петъчен мастърклас

Image