Мерките се разхлабват и какво от това

Седмицата преминава под новините, че част от държавите в ЕС начело с Германия започват разхлабване на мерките. Но канцлерът Меркел веднага предупреди за "опасни дискусионни оргии". Тя подчерта, че опасността от заразяване все още е много висока.

Нейните изказвания бяха подкрепени и от анализите на много вирусолози в немската република, които твърдят най-професионално, че ни очаква втора, много по-унищожителна вълна. Правят аналогии с трите вълни на испанския грип, като втората е унищожила действително една съществена част от населението на Европа. 

В същото време Lebensmittel Zeitung публикува поредица от статии и снимки по темата, как точно магазините и останалия бизнес се опитват да отворят. Оказва се, че доставчиците и веригите се борят да си поделят разходите по корона кризата. Rewe изисква рекламни субсидии, въпреки че няма никакви реклами. Beiersdorf спира доставките до Edeka, защото няма намерение да плаща такса за нови продукти в кризата. И още много, много случаи. А немските потребители изобщо не се натискат да пазаруват, макар влезли в кризата по-богати както никога до сега. Трудната организация на коридори за придвижване в обектите и мъчителното пазаруване с маски и ръкавици влияе силно върху изживяването на клиентите и те определено не са настроени консуматорски. 

Прогнозите за втори и трети вълни през есента и следващата зима, както и вялото пробуждане на търговията на дребно ми дават повод за следните размишления:

  • Ако властта очаква подобни вълни, дали въобще ще отпусне напълно мерките или редица ограничения ще останат и дори ще се затегнат през есента? Ако това е така (с голяма доза вероятност, защото хората вече доказахме, че ще се подчиняваме), тогава дали държавите ще предоставят съответната икономическа помощ толкова бързо, или ще подават финансовия ресурс на малки порции, за да стигне чак догодина? Ако има такава вероятност, колко месеца ще имаме да съживим бизнеса си, преди пак да намалим обема на продажбите? Всъщност вероятността за подобно развитие на ситуацията е толкова голяма, че бих посъветвал да се готвите за такъв сценарий. Т.е. през летните месеци да положите екстра усилия за генериране на финансови запаси по всякакъв начин. Както повечето анализатори пророкуват - това лято няма да почиваме (във всеки смисъл)!
  • Мерките се разхлабват, но истерията и страха на хората остават. Редицата пречки пред нормалното пазаруване и воденето на стария социален живот ще блокира за дълго време желаните продажби. В такива моменти преговорите се ожесточават (това наблюдаваме още отсега между всички икономически субекти), а вероятността за отлагане на държавната помощ само ще влоши нещата. С една дума трябва да се подготвим както за много професионално преговаряне, така и за редица стратегически маневри. За съжаление формирането на изпреварващи стратегии минава през определен алгоритъм, който далеч не става бързо и повечето фирми не го владеят. Отделно внедряването на различните стратегически мерки е нелека задача пред всяко едно ръководство, като отчасти слабата подготовка на оперативните мениджъри или дори липсата им само наливат масло в огъня. Като консултант съм подготвен за подобни предизвикателства, но опита ми показва, че не може да се мине без известни сътресения за конкретната фирма. 
  • Не бива да подценяваме и възможността все пак ваксина да излезе много по-рано от очакванията. Това може да внесе повече оптимизъм сред потребителите и така нещата да тръгнат по-бързо към възстановяване.