Новото нормално

През 2001-ва година септември месец ме завари в Калифорния. Само 10 дни след атаката срещу кулите близнаци бях на входа на Дисниленд и там ме накараха да си изхвърля самобръсначката на Gillette от раницата (на колко ли хора можех да навредя с такава самобръсначка с която дори не можеш да се порежеш). Но истерията беше толкова голяма, че днес 20 години по-късно все още ни претърсват на летищата като потенциални терористи и това е съвсем естествено. 

Прочетох, че Дисниленд може да въведе да мери температурата на всички посетители. Ако мога да направя аналогия с онова време през 2001-ва, вероятно подобни мерки ще станат новото нормално. 

За това говорят и Accenture, консултантска компания с над 500 хил. служители по цял свят и които сега възстановяват бизнеса си в Китай. “Ние твърдяхме, че всеки един бизнес трябва да бъде дигитален”, посочва един от ръководителите на Accenture. “Сега казваме, че всеки един бизнес трябва да е насочен към здравеопазването” - това е новото нормално. Компаниите трябва да инвестират в здравни ресурси, за да накарат служителите и клиентите си да се чувстват сигурни. Въпреки връщането на работа дейността не се възстановява по начина, по който е протичала преди. Защото всички се сблъскват с новото нормално. 

Новото нормално изглежда ще бъде (но не само):

  • Възможност по всяко време да се обявяват масови карантини или подобни рестрикции за определен период. С една дума, устойчивостта - способността да поемеш шок и да излезеш от него по-добре от конкуренцията - ще бъде ключът към оцеляването и дългосрочния просперитет. Внедряване на новото и на най-работещото вече не търпи отлагане. 

  • Твърда държавна намеса във всички аспекти на живота и бизнеса. По време на голяма депресия през 30-те и след Втората световна война, гражданите се оказаха готови да приемат по-голям държавен контрол върху икономиката. Вече има икономическа намеса в мащаб, който не се е виждала от десетилетия. Към 10 април правителствата по целия свят обявиха планове за стимулиране в размер на 10,6 трилиона долара - еквивалент на осем плана Маршал. Последиците от ролята на държавата ще повлияят съществено върху начина, по който се осъществява бизнесът; бизнес лидерите в много повече сектори ще трябва да се приспособят към следващата норма на по-голяма държавна намеса. 

  • Ограничения за пътувания под различна форма и всякакви логистични проблеми. Едно от последствията от това е свързано с функционирането на веригите за доставки; компаниите се оказват уязвими, защото не могат да получат необходимите части и суровини (дори най-големите). Веригите за доставки, изградени на базата на своевременна инвентаризация и разпределени по източници на компоненти, може да се наложи да бъдат преразгледани, предвид начина, по който много от тях са били нарушени. Търсенето на близки доставчици ще бъде като панацея. Ние вече изградихме плановете и инструментите си как да помагаме на бизнеса по отношение на ниъшоринга (близостта на доставчиците).

  • Високи мерки за здравна безопасност на работа и на публични места. Доста повече проверки очакват бизнеса. Тъй като много бизнеси вероятно ще оперират до известна степен с публични пари, контролът ще бъде интензивен. Ще има реални ефекти върху отношенията между правителството и бизнеса, както и между бизнеса и обществото. Това би могло да се прояви под формата на повече регулация, особено по отношение на местното снабдяване и безопасността на работната сила. Много ще е интересно и как хореката ще премине през това!

  • Възход на безконтактната икономика. Очевидно все повече ще трябва да разчитаме на видео чатове и писмена комуникация с клиентите си и потенциалните партньори. И ако трябва да общуваме с клиентите си повече дистанционно, знаем ли как се прави това, защото опитът ми показва, че търговците масово са почти неспособни за сделка извън традиционното общуване очи в очи. Социалното дистанциране променя и бизнеса на магазините. В най-голямата Билла има по 20-30 човека, а така не се издържа толкова голям обект. А какво ли ще измислят мол-овете, за да оцелеят. Същевременно дистрибуторите масово не искат срещи, а магазините искат поръчка по телефона. Готови ли сте за тези промени? Ние от години развиваме модерните канали за търговски контакти и без усилие посрещаме тези предизвикателства. Струва Ви се, че така наречените копирайтъри са нещо екзотично и неразбираемо? Оказват се стратегически фундамент за всяка фирма, която иска да развива търговската си дейност.