План на ЕК за отпускане на мерките

ЕК изготви план за премахването на ограниченията срещу коронавируса (новина от bloomberg.bg). Планът, който бе представен от президента на ЕК Урсула фон дер Лайен, предвижда координирано поетапно премахване на ограничителните мерки, които бяха въведени преди месец от всички страни членки на ЕС, за да се забави разпространението на коронавируса. От комисията предупреждават, че разхлабването на мерките ще бъде временно, като то неизбежно ще доведе до ръст на новите случаи на коронавирус. Това може отново да застраши здравните системи в региона и би довело до повторно затягане на мерките. 

Това говори, че дори след мерките положението ще бъде затегнато още дълго време. Освен ако ни изненада публичното недоволство. Засега се говори, че мерките ще бъдат разхлабени само при определени условия. Това ще се случи, ако броят на заразените се понижава значително за дълъг период от време, ако болниците разполагат с достатъчно легла, интензивни отделения и медицинско оборудване и ако правителствата имат широк капацитет за тестване и мониторинг на разпространението на заразата.

Когато тези условия бъдат изпълнени, правителствата ще могат поетапно да отслабват мерките спрямо следните принципи (плюс моите разсъждения):

1. Да създадат система за следене на контактите между хората чрез мобилно приложение, което да предупреждава, ако в близост има човек с коронавирус. Все още не мога да оценя как това ще влияе на бизнеса, пък и под въпрос е доверието към такова приложение. На мен ми звучи несериозно и почти като fake news. 

2. Да се запазят правилата за социална дистанция. Това означава, че дори да отворят хореката, тя ще бъде с ужасяващо намален капацитет. 

3. Драстично да се увеличи тестването. 

4. Мерките, които се отнасят за възрастните хора, трябва да останат в сила за по-дълъг период. Това означава един вид разделение, което не знам как ще се реализира. Но ако се реализира, редица бизнеси трябва да променят модела си, защото разчитат на пенсионерите, които ще са ограничени. Веригите например са почти зявисими от пенсионерите. Същото се отнася дори за EasyPay, които са дигитален доставчик. 

5. Поетапно да се премахнат ограниченията за движение и пътуване през граница. Постепенно означава ли, че кривата на възстановяване ще бъде по скори L образна, а не U-образна. Защото първото хич не е за предпочитане. 

6. Мерките за пристигащи от страни извън ЕС да бъдат отслабени в зависимост от ситуацията във всяка държава. С една дума външната търговия със страни извън ЕС ще бъде силно наранена. Т.е. стратегията за силна атака към европейските пазари е най-удачна. Знаете, че тук можем да помогнем. 

7. Дистанционната работа от вкъщи все още ще трябва да се насърчава. Което означава, че е изключително важно да се внедрят системи за контрол и оптимизация на работния процес. 

8. Събирането на хора ще се разрешава постепенно с определени ограничения. 

9. Страните членки трябва да информират взаимно за своите планове. Да се има предвид ситуацията в съседни държави, така че да се минимизира рискът от нови заразявания;

10. Страните членки трябва да са готови да затегнат мерките отново, ако броят на потвърдените случаи с коронавирус започне да заплашва здравните системи. Т.е. положението остава несигурно и трудно за планиране. Това намалява усилията на голяма част от играчите и помага на най-активните да изпъкнат. 


С една дума се очаква, че ще има светлина в тунела, но изходът ще е доста "тесен" и бизнесът ще трябва да се нагоди с доста ограничения. Като за начало да впрегне целия си човешки ресурс в търсенето на нови пазари. Понеже в това имаме доста опит, ще се радвам да ме потърсите за повече информация.