Продажбите и закона за гравитацията

Продажбите и закона за гравитацията

Гравитацията е функция на това колко близо се намира един предмет до друг и на относителната маса на всеки от тях. Конкурентите оказват същото въздействие върху Вашата фирма, каквито гравитацията върху предметите. Конкурентите спират линейния Ви прогрес към Вашите цели. Те потискат печалбата и предизвикват пределна гравитация на продажбите. Гравитацията е толкова по-силна, колкото по-близо се намирате до голям или високо компетентен конкурент. Вашата най-важна бизнес задача е да се отдалечите от гравитацията на големите като се диференцирате от тях. В противен случай не може да се радвате на печалбите, които клиентите биха Ви донесли, ако не гравитирахте край сериозен конкурент.

Нужно е системно да увеличавате разстоянието между себе си и конкурентите по четири измерения:

1. Вид добавена стойност. Всъщност далеч не е задължително да давате повече. По-скоро направете брандинг анализ и започнете да представяте ползите, които конкурентите не демонстрират в този момент. Повече за това може да намерите в моето безплатно обучение за концепцията ХПП.
2. Тип продукт.Кои са продуктите, с които може да се различите от конкурентите и които в момента разполагате в портфолиото си. Мислите, че нямате такива? Напротив. Нужен ви е съвсем кратък анализ за MIDDLE продукти, който се прави по определена схема. 

Повече информация ще намерите в ЛЕТНИТЕ ДИСКУСИИ


3. Тип клиенти. Как ще дефинирате нови потребителски сегменти? Това не са само текущите ви клиенти, а онези които са на така наречения ръб на продажбите и имат нужда от допълнителен стимул. Например ако сте заведение, отличен бизнес е да имате аниматор за децата, на който родителите да плащат на час. Така ще привличате още по-голям поток от клиенти, които не идват, защото се притесняват от това, как ще прекарат с децата си.
4. Обслужвани географски пазари. Колко бързо може да копирате продажбите на друго място, където конкурентите са слаби? 

Отговорът на тези въпроси ще реши съществени проблемите с печалбата, ръста на оборота и най-вече възможностите за пространствено развитие на продажбите и бизнеса.