Как с подходящо посрещане да превръщаме повече хора в реални клиенти

Как с подходящо посрещане да превръщаме повече хора в реални клиенти

Когато клиент взаимодейства с вашия бизнес, трябва да го посрещнете както подобава. Представете си, че идва гост във вашия дом. Вие отваряте вратата и му казвате: „Какво ще желаете“.

Или пък го питате „Търсите ли нещо?“

Защо пък не му кажете „Мога ли да ви помогна?“ „Как сте днес?„  „Искате ли нещо?“ „Какво си търсите“ и още много други … неприемливи сценарии! Те звучат заучено и на практика дразнят клиента. Карат го да бяга от вас и да се изолира. Нещо, което НЕ ни помага да продаваме.

Всъщност най-доброто посрещане е просто да кажете „Здравейте“ или „Добър ден (вечер)“ подплатено с нужното настроение.

Обърнете внимание, че дори простото „Здравейте“, казано с досада, ще изгони клиента. Затова в обученията по продажби винаги наблягам, продавачите винаги да поздравяват, но с необходимото настроение!

Всички го знаят, а не се прилага!

Всеки продавач трябва да тренира известно време, за да може да поздравява с необходимото настроение и правилния език на тялото. Тренировките помагат за перфектното представяне, но пък не винаги човек се чувства във върхова форма, за да обслужва клиенти. Самият аз съм застъпвал в магазин след нощна смяна и знам, колко изстискан може да бъде организма, след продължителна работа. В такъв случай просто не можете да бъдете в настроение за всички.

Освен ако не знаете,

Как се постига винаги добро обслужване

Преди да продължим се замислете! Вашият клиент е при вас, за да получи максимално обслужване за парите си. Това искаме да ни отличава от конкуренцията и затова клиентите ще се връщат отново и отново. Клиентът няма вина, че не се чувствате добре, че не сте се наспали, че имате личен проблем. Вероятно той също си има своите черни дни. Но вие сте професионалисти и трябва да продавате с финес. Ако го постигнете, лесно може да разширявате бизнеса си, защото просто ще продавате повече!

Кое помага да влезете в нужната кондиция, независимо от всичко:

  1. Облеклото - Работното облекло заедно с ритуала при обличането му, като оглеждането в огледалото, задоволството от видяното, дори фръцкането с работния костюм, помагат на служителите да се настроят за продажби. Разбира се работното облекло не бива да пародира и да поставя продавача в унизителна позиция. Той трябва да се чувства добре в него и да го носи с гордост. Ако вашите служители, които работят с клиенти, нямат работно облекло, време е да поправите това!
  2. Мото - Може да не ви се вярва, но една малка и не ангажираща мантра, която е разположена в съблекалните, над касата и на други, видими само за продавача места, е достатъчна да го държи в необходимото настроение. Дори само едно напомняне (като надписа Усмихни се!) е напълно достатъчно. Ако не сте мислили върху това, просто се заслушайте в разговорите на колегите си. Те вече са си измислили подходящото мото! Изненадайте ги като го поставите на видно място!
  3. Огледала - Те са необходими навсякъде! Както в продажбената зала, така и на други дискретни места. Над мивката, до касата, зад клиентите, в тоалетната и къде ли не. Хората обичат да се виждат и това някак подобрява настроението. Колкото повече огледала, толкова повече усмивки и добро настроение!
  4. Похвала - Много силен мотиватор за добро настроение. Никога не бива да отправяте забележки в началото на работния ден. Това е крайно нежелателно за продажбите. Корекциите на поведението на служителите се прави винаги в края на деня. Точно на другия полюс е похвалата. Тя се прави в началото и действа мигновено. Измислете начини да хвалите служителите си, дори и автоматично. Виждал съм много удачни варианти, като похвала на екрана на касовия апарат след всеки десет продажби. Или похвала пак там при сума над определен лимит. Или супервайзорът специално идва да изкаже благодарност на екипа, малко след началото на работния ден.
  5. Малки заслужени почивки по 3 до 5 минути - Само този, който не работи с много хора, не може да го разбере. Работата с клиенти уморява много и често крив посетител, може да вгорчи настроението и на най-добрия служител. Затова кратките периодични почивки са много важни за ефективния работен ден и доброто настроение на продавача. Не ги забравяйте и настройте внимателно графика!

Тези 5 доказани техники успяват да вкарат продавача в необходимото настроение за продажби напълно автоматично, без той да го осъзнава. Съчетано с добрата му подготовка като продавач, той се превръща в ефективна машина за продажби. Ако успеете да ги внедрите в бизнеса си, ще започнете да оправдавате все повече поребителските очаквания. Това ще донесе повече продажби по един съвсем естествен начин.