Ускоряване на обслужването в ЧАС ПИК

Ускоряване на обслужването в ЧАС ПИК

Преди всеки празник, а често и преди уикендите много магазини се сблъскват с повишеното търсене, но не успяват да се организират и да поемат адекватно клиенто-потока.

Случва се така, че след подобни дни, дори редовните клиенти са доста ядосани и дълго време не влизат в обекта. Горчилката от досадното чакане преминава бавно. 

Подобен проблем имат и обектите с обедно хранене, независимо дали е ресторант или тип бързо хранене. За един час на обяд се струпват много хора, които обаче не могат да бъдат обслужени. В същото време е нерентабилно да поддържа повече персонал през останалото време извън обяда. А хора, които да поработят само за 1-2 часа на обяд или един ден преди празник не се намират.

Решението е планирано да повишим скоростта на обслужване с няколко лесни и общовалидни трика:

  1. Намалете при възможност асортимента в пиковите часове и дни само до най-оборотния. Ще се лишите от някой и друг по-префърцунен клиент, но ще обслужите много от наистина купуващите.
  2. Ако не е възможно да постигнете горното пробвайте в пиковите часове и дни да изложите на преден план най-оборотните неща. Така ще насочите основното внимание към тях и ще ускорите избора и покупката.
  3. Подреждане тип грабвай и бягай. Например, ако продавате храни, точно по Великден, сложете всичко подходящо за празника на един рафт. Така ще ускорите избора.
  4. Много време минава, във връщане на ресто. Подгответе си най-често ползваното ресто в достатъчни количества. По 3-5 секунди се пести на каса само от това, а ако опашката е дълга, това не е за пренебрегване. На всеки 10-15 човека ще може да обслужите по още един само заради рестото.
  5. Готови решения за бързи покупки. Например комбо меню или пък панталон с блуза на промоция. Клиентите лесно правят избор. Също така много от тях си приготвят предварително парите, така че пестите време и в тази посока и то точно на касата.
  6. Където е възможно провокирайте клиента да се самообслужи. Например на касата да сложите закачалки за торбички за по-бързо пълнене, или сами да си взимат салфетки и сламки, както в Макдоналдс. Има стотици решения.
  7. Намалете факторите, които разсейват касиерите и продавачите и ги уморяват бързо. Например трепкащи светлини, твърде високи звуци на сканиращото устройство и други подобни.
  8. Сложете реалистична цел на продавачите и касиерите за скорост на обслужване и ги поощрете с бонус или друга награда, ако се справят.