Как да представим нашия магазин на пазара

Как да представим нашия магазин на пазара

Пазарите във всеки един град са желано местоположение, защото събират на едно място огромен брой клиенти. За разлика от моловете обаче, пазарите имат особен статут. Въпреки, че ги посещават хора от различни прослойки в обществото, пазарите са средище на ниската цена. Средата на продаване, начина на общуване и въобще целия контекст някак успяват да свалят нивото в очите на потребителя и той очаква на пазара да намери по-достъпни ценови продукти. В същото време огромното разнообразие и конкуренция предполага качеството на продуктите да бъде доста задоволително.

Ниски цени и прилично качество на продуктите! Мечтата на всеки потребител. Така пазарите в момента, се позиционират в очите на масовия купувач. Общините, разбира се не правят особено много да променят това. Пазарите са пълен крах откъм инфраструктура и трудно може да се вдигне нивото.

Ако искаме да отворим обект на пазара или в близост до него трябва да имаме предвид тази особеност. Не е подходящо на пазара да продавате луксозни стоки. Нито пък ще бъде оценено някакво особено интериорно решение за магазина. Просто купувача очаква друга среда.

Да приемем, че продаваме дрехи. Останалите ни магазини са из центъра, но се отваря подходящо място на известен пазар. Как да постъпим?

Подобна локация на пазар не е за изпускане. Тя следва да се грабне, но истинската работа тепърва започва.

Необходимо е да преобразите концепцията на магазина от центъра, за да пасне на пазара. Добрата новина е, че може да печелите дори повече. Вероятно може да запазите и по-голямата част от асортимента си. Но значително трябва да промените средата в обекта.

Като за начало огледайте съседните обекти. Не бива да се откроявате от тях с твърде лъскаво решение. Вдигнете съвсем мъничко нивото. Поддържайте чиста витрина, под и манекени. Изберете обаче по-прости цветове и не особено впечатляващи светлини. Нека бъде светло, но без спот решения, които издават лукс.

Спазвайте всички добри практики в един търговски обект: Промоциите да бъдат адекватни, но без тежки и шарени дисплеи. Служителите да бъдат любезни, но без излишна фамилиарност, която обаче е търсена в центъра. Взаимодействието с продукта трябва да е същото, но без твърде високопарно презентиране.

Въобще доближете се до изискванията на пазара, с неговата липса на претенциозност, но пък огромно разнообразие. Поддържайте високи нива на асортиментна наличност, особено на средните ценови артикули. В ниския ценови клас поддържайте ограничен асортимент, а в най-високия само свръх оборотните и най-актуалните решения.

Позволете си малко да нахвърляте стоката! Не е нужно да бъде като в аптека, което обаче се предпочита в центъра. Макар, че много клиенти ще са едни и същи с тези от центъра, на пазара те очакват да бъдат обслужени много по-традиционно.  Не ги изненадвайте излишно.

Съобразете се с контекста на пазара и той ще ви се отблагодари с чудесен оборот!