1

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ И НАЕМЕМ ТОП ТЪРГОВЕЦ

Кратък наръчник за бизнес собственици и кандидати за работа

 

Мой клиент ме провокира да напиша този наръчник. Предстоеше му да си намери няколко търговеца, но нямаше идея от къде да започне и какви хора да търси. Тогава си дадох сметка, че макар намирането на търговец да е толкова важна задача, малко хора имат особени практически умения, да разпознаят перфектния търговец.

В доста фирми тази задача е прехвърлена изцяло на човешките ресурси, но те не са професионални търговци и могат да бъдат подведени. В последствие всички им се сърдят, но тези специалисти на практика трябва да мотивират персонала, а не да търсят конкретни търговци или мениджъри.

В други фирми търговците мениджъри (регионални, зонални и др.) търсят своя екип. Би трябвало да се справят доста по-успешно, но те нямат рутината на специлистите по наемане на кадри и често залитат само на практическите умения. Познава ли се района, клиентите и прочее. Доста често съм виждал некадърни търговци, наети от най-добрите професионалисти в търговския отдел.

Така че, наемането на перфектен търговец е нелека задача. В същото време всеки един търговец е изключително важен за жизнеспособността на всеки бизнес. Грешката при наемането на търговец може да коства прекалено много на всяка организация, особено ако тя е съвсем нова. Ако сте собственик, мениджър или сте специалист по подбор на кадри и с цел да избегнете подобни грешки, от сърце изготвих този наръчник. Бил съм много пъти и от двете страни - като кандидат и като търсещ търговци. Като професионален търговец ми е било най-обидно, когато интервюиращият не знае как да се справи с моята длъжност. Наистина е много трудно, разбирам го, но не е извинение. За да спестя неудобството и на двете страни, изготвих наръчника.  

Кандидатите също трябва да прочетат наръчника. Като търговци, те трябва да подпомогнат избора на своя работодател и да познават своите характеристики. Всеки добър търговец ги притежава, но малко търговци си дават сметка за това. А е грешка, защото нужно е да познаваме себе си, за да продаваме себе си. И да градим доверие - истинската причина, клиентите да купуват от нас!