Ресторантьорството е сложна, но желана професия. Да нахраниш хората с техните безброй вкусови предпочитания е един от най-динамичните, популярни и предпочитани бизнеси. Освен майстор-готвачите в кухнята обаче, нашата армия от сервитьори и тяхното представяне различава  добрия от лошия обект.  Сервитьорите трябва да притежават пъргавост, плавна походка, отличен баланс и много физическа издръжливост за дългите часове на крак. Но освен тези чисто физически характеристики, те трябва да умеят и да продават своето меню по най-добрия начин с най-атрактивното обслужване.

За целта търговското обучение е свързано с няколко важни теми:

 1. Посрещане и настаняване на клиента с необходимата нагласа
  Когато клиентът се посрещне и настани с необходимата нагласа, първата стъпка към успешната продажба е направена. Посрещането само по себе си е съвсем елементарен акт, но поддържането на необходимата нагласа всеки ден и през цялата работна смяна е нелека задача. В тази тема разглеждаме как да поддържаме една и съща нагласа през целия ден, за да посрещнем клиента подобаващо. Разглеждаме и различните начини за посрещане според типовете клиенти, как да разпознаваме съответните типове и как да ги насочваме според вкусовите им предпочитания
 2. Изграждане на рапорт с клиента
  Това е онази бързо реализирана връзка с клиента, която позволява на сервитьора да изгради необходимото ниво на доверие, което да му позволи да консултира и продава стойност на клиента. В темата се разглеждат начините да реализираме рапорт с различните типове потребители. Множество готови скриптове, реални ситуации и тактики за започване на разговори ще помогнат на сервитьорите в тази задача.
 3. Предаване на стойност
  Ключова тема, в която тренираме как се презентира стойност, как се дефинират нуждите и желанията на клиента, как се формират ползите от конкурентите предимства и характеристиките на продуктите в менюто. Именно ползите съдържат стойността за клиента и в темата ще овладеем начините да продаваме на база стойност, на база емоция и контекст, а не на база цена. Тогава ще съумяваме да продаваме на максимални цени, без необходимост от перманентни промоции, които намаляват печалбата.
 4. Промяна мнението на клиента
  В тази тема ще овладеем множество психологически трикове, които помагат на сервитьора да промени донякъде търсенето на клиента и да го насочи към наличните продукти в менюто. Никой ресторант не може да разполага с ястия за всеки вкус. Затова е необходимо да се научим да адаптираме мнението на клиента към предложенията в нашето меню и да съумяваме да задоволим потребителските предпочитания с нашите ястия.
 5. Усилване на продажбите
  Техники, които ни позволяват да продаваме по-скъпите си предложения от менюто на повече клиенти. Усилването на продажбите е възлов момент в изграждането на ефективни обороти, от които печелим добре.
 6. Сугестивни продажби
  Техники за продажба на допълнителни ястия, напитки и десерти покрай основната поръчка. Това е начин да изграждаме допълнителна стойност за клиента, която ни носи екстра приходи.
 7. Тихо обслужване
  Стройна система за ненатрапчиво обслужване през целия престой на клиента в обекта, така че той да получи максимално удовлетворение и да поръчва повече.
 8. Изпращане на клиента
  Най-ефективните начини за изпращане на клиента, които увеличават неговата лоялност и повишават шанса да се върне при нас отново.
 9. Системи за лоялност
  Популярни и иновативни начини за спечелване на истински фенове, които дългосрочно и редовно да посещават нашия обект.
 10. Обслужване на рекламации
  Всички полезни тактики с който рекламациите се превръщат в нови продажби, а клиентите в лоялни фенове.
 11. Постигане на целите
  Всеки сервитьор има дневни, седмични и  месечни цели, които го мотивират да изпълнява по-добре ангажиментите си и увеличават възнаграждението му. В тази тема ще се спрем подробно върху управлението на времето и стратегическо планиране на действията, така че да си изпълним целите в рамките на съответния период

Програмата включва всяка седмица необходимите видеа и препоръки за конкретни действия. Всеки месец провеждаме индивидуална консултация за отчитане на напредъка и изясняване на някои концепции. През цялото време участникът може да задава въпроси към нас по чата или мейла.

Можете да ми се обадите на тел: 0889 22 91 85 - Димитър Мандов или да попълните формуляра, за да се свържа с вас до 24 часа:

Ние не предоставяме вашите данни на трети лица и не изпращаме спам!