Професионално ускоряване на продажбите

Постигане на търговските цели за продажби

image

Дистрибуция над средното ниво

Основният начин за увеличаване на продажбите е да се постигне максимална дистрибуция, за да могат потребителите да имат лесен достъп до продуктите. Едва тогава могат да се реализират и по-мащабни маркетингови проекти. Най-бързо дистрибуцията може да се реализира чрез дистрибутори и листване в националните и локалните вериги. С различни стратегии и тактики заедно се вплитаме в системите на дистрибуторите и веригите, като увеличаваме както оборота, така и фокуса на дистрибуторите и веригите към вашите продукти.

Създаваме и внедряваме за вас професионални и проверени математически модели за увеличаване на продажбите. Подготвяме ви за договорките със значимите клиенти, така че да се постигат заложените цели за ръст на оборота. Не се нуждаете от квалифициран персонал, защото ние ще ви помогнем и ще бъдем плътно до вас докато обучим ваш екип да поеме дългосрочно и професионално работата.

Как работим

Управление

Заедно ще подготвим професионално обучени зонални и КА мениджъри да се грижат за контакта с дистрибуторите и веригите, с управлението на техните наличности и да генерират оптимален оборот

АНАЛИЗ и МОНИТОРИНГ

Анализираме в детайли ежеседмичните продажби и следим за най-малкото изменение в трендовете. Наблюдаваме конкуренцията и предприемаме непрекъснати действия за отнемане на пазарен дял

МОДЕЛИРАНЕ

С проверени научни математически модели насочваме продажбите по артикули и категории в необходимата посока и генерираме общо увеличение на оборота и печалбата

ЕТАПИ В РАБОТАТА

ЕТАП 1

ОПОЗНАВАНЕ

Заедно ще направим дедуктивен генетично-конструктивен анализ на продажбите. Така честно ще ви кажем колко бързо може да се движите напред.
Когато се запознаем с вашите артикули и търговска политика ще обсъдим необходимите условия за проникване при дистрибуторите и изграждане на оптимално покритие.

ЕТАП 1

ЕТАП 2

АДАПТИРАНЕ

В този период ще внедрим всички необходими условия за пълноценна работа с дистрибуторите. Вероятно ще оптимизираме търговската политика, ще променим промоциите, ще внедрим защитни механизми срещу нежелани практики.

ЕТАП 3

ПОДОБРЯВАНЕ

Ще започнем да подобряваме продажбите в съществуващите дистрибутори и вериги чрез подходящи стратегии и математически модели. Ще активираме нови дистрибутори, докато покрием цялата страна. Това е период на нови взаимоотношения и бърз ръст на оборота заради първоначални зареждания.

ЕТАП 3

ЕТАП 4

УТВЪРЖДАВАНЕ

Необходимо е да се утвърдят създадените взаимоотношения с дистрибуторите и да се задържат постигнатите обороти. За целта се фиксират регулярни посещения при дистрибуторите, подпомагат се дилърите чрез съвместни срещи при значими клиенти, формира се промо календар по клиенти, следи се конкуренията по обектите с регулярни сторчекове.
image

Продажбите и свързаната с тях дистрибуция не са работа на парче. Често ни питат дали имаме контакти с даден дистрибутор или байер. Истината е, че познаваме по-голямата част от дистрибуторите в страната и байерите във веригите. Но това не означава нищо, когато търговската политика е сгрешена, цените на пазара са "омазани", а играчи от всички райони си пречат и подбиват цените. 
Няма да има ефект да ви свържем в даден дистрибутор и да го заредите, ако следващия месец негов конкурент навлезе в района му и обърка цените. Или веригата продава на доставни цени. Няма ефект и когато заради липса на адекватни промоции и взаимопомощ, дилърите не приемат новата стока. Затова целта на нашата работа е да ви преведем през цялостния процес по изграждане на дистрибуцията, от студения контакт до формирането на трайни взаимоотношения. Само тогава можем да гарантираме устойчиви продажби и непрекъснат бизнес растеж.