Още една идея за повече продажби в магазина

Още една идея за повече продажби в магазина

Все още е зима, но нека си помечтаем за летните месеци. Топло време, море и ех … сладолед!

Именно сладоледът ще е тема на настоящата статия. Само след месец започват настанявания на витрини и първите продажби. А добрите продажби се планират навреме. Нека разгледаме, как най-ефективно бихме могли да продаваме сладолед в магазина през лятото:

Почти всички хранителни магазини предлагат сладолед през горещите дни, но голяма част не са доволни от продажбите. Сладоледените витрини харчат доволно количество ток! Те са  обемисти и е необходимо да се продаде доста сладолед, за да има смисъл.

Все пак всеки уважаващ клиентите си магазин, би искал да им предложи сладолед през лятото.

Да започнем с настаняването:

Сладоледената витрина може да продава самостоятелно като бъде сложена на самообслужване или с помощ от продавача, ако е заключена. Тя е заключена, когато в магазина няма място и витрината се изнася навън. Трябва да отчетете, че минусова витрина отвън, при почти 40 градуса, не е особено ефективна. Харчи повече ток и често не може да задържи сладоледа достатъчно замръзнал.  Подсигурете навес или чадър.

Вярвам, че е безсмислено да се спирам на доброто подреждане, което осигурява видимост на сладоледите във витрината. Също така ясната цена. Всички сладоледи предлагат и табла за целта, така че ползвайте ги. Поддържайте ги чисти и видими.

Как обаче да продаваме с външна витрина, което е честа ситуация за по-малките обекти?
Това е една сложна задача. С изключение на децата, които знаят, че идват за сладолед, останалите купувачи не планират особено този вид покупка в България. Макар, че ще минат край витрината, щом влязат в магазина, техните мисли ще се насочат към текущите покупки. Т.е. след като излязат може би ще видят отново витрината и ще се породи импулс за покупка. Те следва да се върнат в магазина натоварени, отново да се бъркат вече с торбите в ръка за пари, и да ангажират продавача да излезе, да отключи и после да се върне обратно. Това става обикновено след 18:00 часа в работните дни, когато хората се връщат от работа. Прибавете тогава и опашката и нервните и запотени клиенти и картинката ще се влоши. Шансът клиента да се върне за сладолед намалява много рязко. А витрината си стои …

Решение е в часовете между 17:00 и 21:00 часа витрината да се обслужва от още един човек.
Той трябва да продава и обслужва навън. Гарантирам, че продажбите ще скочат в пъти. Знам обаче, че подсигуряването на отделен човек за сладоледа е тежка задача. Понякога не излизат сметките. За да промените това може да комбинирате продажбата на сладоледа отвън със зеленчуци и плодове, с разни сладки и соленки. Така дори децата ще са щастливи, защото бързо ще купуват сладолед отвън. Освен това вариантите за провличане на още клиенти доста се увеличават.

Една идея за продавач на сладолед: Някое по-голямо съседско дете, може да бъде наето почасово с разрешението на родителите. Законът го позволява, а детето ще бъде безкрайно доволно от изкарани с честен труд джобни по време на лятната ваканция.

Ако не можете да подсигурете човек отвън, тогава е нужно да се погрижете за импулса за сладолед на касата, докато клиентът пазарува другите неща.
Може продавачът да пита директно всеки клиент като завършек на покупката, дали не иска сладолед. Поне половината ще се отзоват. Ако това не е вариант, тогава трябва да се постави рекламен материал, който да напомни по ефективен и забавен начин, да не забравят за сладоледа. Например върху витрината с бира и безалкохолно залепете надпис "Не забравяй сладолед!"

Ако купувачът е с дете, задължително трябва да се предложи сладолед. В случай, че се забрави, тогава край солети, сладки, желирани бонбони и други подобни, поставете по един забавен уоблър на сладолед, за да напомните на малките. Те ще свършат останалата работа.

Не забравяйте да поставите до витрината за сладолед място за багажа, на което клиентът да постави вече направените покупки, за да си избере спокойно сладолед и да го разплати.

Витрината вътре в обекта продава доста по-лесно
Най-доброто място за нея е на изхода, веднага след касата. Така, когато клиентът приключи с другите покупки и тръгне да плаща, ще си избере сладолед и ще завърши спокойно покупката. Няма нужда от заключване, излишно разтакаване и има висок импулс. Разбира се важат с пълна сила и горните напомнящи послания, рекламни материали и вербалното общуване с продавача.

Много магазини ми казват: Но аз нямам такова място до касата! Тогава ще продавате малко сладолед! А често сладоледът може да изнесе трудните продажби през летните и отпускарските месеци, когато клиентите намаляват. Избор на всеки магазин е дали иска да реализира добри продажби на силно сезонна стока или не. Избор на всеки собственик е да направи разместване или не. Въпрос на приоритети.

Какъв сладолед да избера?

Отговорът на този въпрос дава клиента. Ако нямате достатъчно деца в района и по-малко купувачи, тогава се спрете на премиум сегмент (доколкото го има в България) и малко по-скъпи сладоледи с повече реклама. Ако имате достатъчно деца и пътнико поток, тогава не се колебайте да изберете местна марка с по-приемливи цени, макар и без реклама. Нерядко търговците избират този вид, който плаща най-много за поставяне на витрина. Тази практика е спорна, защото повече пари плащат по-големите и известни марки, които продават по-скъпи сладоледи. Тогава, ако клиентът не одобрява цената, трябва да сметнете, кое е по-добре за печалбата ви – таксата или оборота. Аз винаги залагам на оборота и търсенето, защото дете или родител, които дойдат за сладолед, лесно се превръщат в купувачи и на други продукти. Но ако не идват при вас за сладолед, защото не го харесват, може да спрат да идват и за други неща, като вместо вас, изберат конкурента на съседната улица. Той също продава сирене и мляко!

Важно: Бирите и безалкохолното, макар много по-планирани, са в подобна ситуация на сладоледа. Те имат по-слабо изразена сезонност от него, но в топлите дни тяхната консумация нараства значително. Доброто планиране на продажбите им, могат да променят играта на печалба или загуба в полза на обекта.