Да! Ходим ли на изложения?

👣Аз лично правя между 10 000 и 15 000 крачки на ден, когато изложението е достатъчно голямо, като Canton Fair, например.

Обикновено съм там като купувач-посетител и се налага доста да пообиколя, за да селектирам точните производители и продукти за клиентите си. 👀

Да, ходя много, за мен е важно и признавам си, доста приятно.🏃

🔝 5 причини да ходим 👣на изложения.

No alt text provided for this image

1. Срещи – Важно е да се срещнем с текущите си партньори, това е още един повод да се видим, да обсъдим детайли по асортимента, продажбите и новите продукти. Изложенията са най-оптималният формат, в който търговци и производители можем да обменим не само стока за пари, но и опит, информация, идеи за пазарни стратегии. Истината е, че производителите и търговците имаме обща цел - крайният потребител, ако той не купи, никой от нас не е продал.

No alt text provided for this image

2. Имидж – Не подценявайте важността на изложенията за имиджа, който изграждате. Ако сте производители, това буквално ви „позиционира“ сред конкурентите. Локацията, размера, дизайна на щанда, дори облеклото на търговците ви има значение за това как марката ще се възприеме от купувачите. Ако сте търговци, изложенията са мястото да направите впечатление на брандовете, които са лидери в сектора ви. Важно е производителите да познават вас, да знаят с какви клиенти работите и на кои пазари. Често се случва след време да имате повод да заработите заедно и е съвсем различно, когато вече се познавате.

No alt text provided for this image

3. Клюки – Да, клюките! Ако сте производители-изложители, не забравяйте да направите 2000 крачки наоколо и да видите кой от конкурентите ви е на изложението и кой липсва, кой е с по-голям щанд от преди и кой с по-малък. Кой колко търговци има и какво ново е донесъл на изложенито. Запознайте се с всички преки конкуренти и обменете информация за пазара. Какво по-подходящо място от това! Ако сте търговци, поговорете за пазара, клиентите, цените, попитайте всеки от производителите за разликата между техните продукти и тези на конкурентите, така лесно ще се ориентирате в ценовите нива и качеството. Разберете кой е фалирал, кой е затворил или отворил нова фабрика. Всичко това ще бъде фактор при взимане на решение за покупка по-късно.

No alt text provided for this image

4. Нови клиенти – За производителите-изложители е повече от ясно, че новите клиенти са най-важната причина да присъстват на изложението. По-интересно е как да намерите нови клиенти, ако сте търговец-посетител. Замисляли ли сте се защо много от вашите клиенти също посещават изложението, а после пак купуват от вас? Тяхната цел е друга - да съберат информация. Те отиват за идеи, да проучат цените, да видят новостите... Поогледайте се и послушайте - бихте могли да разпознаете "чужди" клиенти от вашия пазар. Заговорете ги, представете се, и ако сте смели, заведете ги при производител, с който работите, и заедно ги образовайте за продуктите, които предлагате. Така се позиционирате като експерт в съзнанието им и гарантирам, че поне ще поискат да видят и вашата оферта – доказано!

No alt text provided for this image

5. Продажби – Че не е ли това първата причина да сме на изложението? Истината е, че купуването/продаването по време на изложенията се случва рядко, но не е невъзможно, особено ако продуктът е нишов или брандът е разпознаваем и добре позициониран. Ако сте на изложението с такава цел, то добре е да сте подготвени предварително с ясна идея какво и колко искате да купите или продадете, за да можете бързо да взимате решения на място.