Инфлацията

Как ни натиска инфлацията

Преди само десетилетие изпълнителният директор на „Бритиш петролиум“ каза, че отказът от илюзията, че можем да предвидим бъдещето, действа страхотно освобождаващо. Всъщност всичко, което трябва да правим, е да си осигурим капацитет да реагираме на единственото сигурно нещо в живота – несигурността.

Когато цените растат всеки ден и това е глобална тенденция, от която няма къде да се скрием, трябва да се въоръжим със стратегии за работа в нестабилна среда. За разлика от Виденовата зима през 90-те, да обръщаме левовете в долари, няма да ни свърши работа. Единственото решение е да заложим модели на работа, които ще увеличават продажбите ни в хаотични времена. А резултатът от сегашните хаотични времена е глобалната инфлация.

Инфлацията ще натисне всеки бизнес в две основни посоки:

  • Цените на всички суровини и услуги ще се увеличават периодично и ще трябва да увеличаваме цената на нашите крайни стоки или услуги. Увеличаването на цената е рисков процес, защото ако закъснеем, можем да се окажем без печалба. Ако пък избързаме, конкурентите могат да се възползват и да ни атакуват с по-ниските си цени. За щастие има няколко стратегии за инфлационно увеличаване на цените и ще ги разгледаме поотделно.
  • С глобалното увеличаване на цените на стоките за крайно потребление ще нараснат и исканията за увеличаване на заплатите. Съществуват модели, по които това да става без фирмите да намаляват печалбата или пък да губят ценни служители. Трябва да се действа много внимателно, защото ако закъснеете с актуализацията на заплатите, рискувате да загубите ценни за бизнеса служители и да се озовете без екип в кризата. Другата страна на монетата е ако избързате и се окаже, че увеличаването на заплатите се случва за сметка на печалбата.

Много фирми планират да намалят разходи и да задържат известно време цените си, с което да получат конкурентно предимство и да компенсират разликата чрез увеличени продажби. Опитът показва, че е толкова заблуждаваща стратегия, че направо заплашва оцеляването на бизнеса. Защото в търсене на постоянна цена, ако се опитате да намалите качеството или количеството, потребителя ще го усети веднага и ще се насочи към алтернативи. Ако намалите разходите за маркетинг и продажби, това ще намали продажбите и ще изяде спестените средства. Ако задържате заплати, ще се окажете без служители, които ще отидат обучени при конкуренцията. Ако автоматизирате и роботизирате процеси, ще са ви необходими екстра средства и ще харчите от печалбата. Единствената вярна стратегия е да се движите адекватно с инфлационния натиск и същевременно с това да внедрявате методи за ускоряване на продажбите. 

Въобще увеличаващите се цени на всичко в глобален план е ситуация, пред която светът не се е изправял досега. Той никога не е бил толкова глобален както днес и никога не е страдал от такива общи проблеми, които да касаят всички държави без нито едно изключение. И докато големите икономики се съберат, за да наложат нужните регулации, ще мине доста време. Дотогава всеки бизнес трябва да намери вярната посока на действия, за да премине през това предизвикателство.

Когато цените за производство и търговия растат с такава бързина, най-трудното за бизнеса е да се ориентира в собственото си ценообразуване. Хем трябва да се движи в ценовите рамки на пазара и да е актуален, хем трябва да поддържа баланса в маржа. Идват и въпросите дали трябва да заложи и други ценообразуващи елементи, които досега не влизаха в сметката. А какво ще стане, ако инфлацията изпревари твърде много личните бюджети на домакинствата и се наложи потребителите да намалят потреблението на разни стоки и услуги. Вашите ще бъдат ли от засегнатите или не?

Общият принцип за действие по отношение на инфлацията е да се наблюдават максимално често цените, за да имате ранно предупреждение и възможност за разгръщане на вярната стратегия. За щастие самата работа на търговците изисква непрекъснато разговаряне за цените и те по всяко време са наясно къде се позиционира техния продукт и кой го заплашва. Въпросът е какво прави компанията с тази информация, за да поддържа адекватно ценообразуване. Има много подходи, като най-важният е да се увеличават цените към пазара навреме.