Принципът на Гаузе в продажбите

Принципът на Гаузе в продажбите

Г.Ф. Гаузе е направил следния експеримент: Той е поставил в стъкленица микроорганизми от едно и също семейство, но от различен вид с ограничено количество храна. Малките създания успели да си сътрудничат и да си поделят храната като така оцелели. След това ученият поставил организми от един и същ вид с малко храна като при първия опит. Този път те се сбили и умрели. 

Голямата поука от принципа на Гаузе е, че за да оцелеете трябва поне малко да се отличавате от конкуренцията. Те могат да са подобни на вас, от същото семейство, но не бива да са от същия вид. Най-интересната и уникална ниша, която може да експлоатирате в продажбите са конкретните сегменти от потребители. Ако Вашия конкурент се стреми към средната класа, Вие се опитайте да задоволите модерните майки от тази средна класа. Ако той копира портфолиото Ви, пуснете нова марка с нов дизайн. 


Войните в епруветките на Гаузе показват, че ако проблемът е недостиг на един единствен ресурс, единият вид започва да доминира и убива другия. Ако сте се насочили към един и същ краен клиент, той е ограничен като бройка, затова губите оборот. Не можете да просперирате, ако изкарвате прехраната си по един и същ начин, по едно и също време и на едно и също място като конкурента си. Затова навикът да ги следвате в техните промоционални акции и да ги дублирате е самоунищожителен. Това е природен закон и не бива да вървите срещу него. Когато веригата например Ви каже, че се стреми да върти конкурентите и да не ги засича, всъщност обяснява как фокусирано намалява силата на марката Ви и респективно пазарния Ви дял. 

В обучението "БИЗНЕС (ПРЕ)зареждане" разкривам над 50 работещи стратегии за увеличаване на продажбите.

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ