Майсторът и калфата

Сигурно сте чували тази история, но нека ви я припомня:

Майстор и калфа строят къща. Майсторът работи като луд. На всеки две тухли на калфата, той реди по 6. Накрая калфата му казал.

- Майсторе, как успяваш? Аз се напъвам, но не мога да те стигна!

- Виж, моето момче. Първо - имам много опит. Но най-вече имам сериозна мотивация. Ти работиш само за своята надница... А аз работя и за своята, и за твоята!

Определено мотивацията на мениджъра се различава от тази на другите! А мотивацията на собственика на бизнеса е нещо още по-различно. Но как мениджърите да предадат своята мотивация надолу, за да работят и останалите "като луди". 

Компаниите винаги са търсили начини да "събудят" мотивацията. Раздават бонуси, акции и други щедри награди. Когато морковът не работи, пускат в действие тоягата и налагат наказания и глоби. Дори се смята, че заплахата от уволнение е сериозна мотивация. Но това са все външни за ума мотивационни техники. Какво щеше да стане, ако мотивацията беше вътрешна?

Ако използваме основните принципи в убеждаващата комуникация, можем да постигнем вътрешна мотивация. Ако например калфата започне да работи освен за своята надница, и за надницата на своя син, който взима като помощник. Щеше ли да има по-голям ефект? А ако преди това стане ясно, че къщата, която строят, всъщност ще бъде училище за цялата общност и неговото име ще стои на входа до това на майстора? Това ще го мотивира ли работи двойно по-бързо?

Истината е, че чрез умели подходи, техники и спазване на всички принципи на свободната (а не заучената и често твърде корпоративна) убеждаваща комуникация, мениджърът се освобождава от това да тегли или бута останалите. Те започват доброволно да го следват и то с неговото темпо и лична отговорност.

Затова спрете да мислите за целите само по модела S.M.A.R.T. Ако наистина искате хората да работят от сърце, научете тънкостите на убеждаващата комуникация. Като за начало препоръчвам две книги: "Влиянието" на Робърт Чалдини и "Помисли отново" на Рей Хърбърт.