Черен петък за умници – 5 грешки, които добрите търговци НЕ допускат

Черен петък за умници – 5 грешки, които добрите търговци НЕ допускат

Черният петък бележи старта на коледното пазаруване. Идеята за деня на големите намаления навлезе трайно в България. Ако сте собственик на търговски обект ще е жалко, ако не се възползвате наготово от шопинг манията.

Както всяко нещо, което е наготово, черният петък може да се превърне в неустоим магнит за клиенти или точно обратното - да има ужасно негативен ефект.

Не обичам да се движа в обичайния коловоз и винаги търся нови начини да се възползвам от дадените ни през годината събития и празници, затова искрено се вълнувам от няколко съществени грешки, които ритейлърите допускат масово на черния петък:

  1.      Смятат, че черния петък означава ниски цени! На предните позиции в магазините, дори на витрините, презентират с празна гордост, евтини боклуци. Клиентът обаче не влиза! Защото иска голямо НАМАЛЕНИЕ, а не ниска цена на стока, която така или иначе ще бракувате. Той иска да купи блузата, която харесва от три месеца и струва 100 лева, на цена от 50. Ако му дадете това, той ще дойде в магазина
  2.      Черният петък е ден за НЯКАКВИ намаления! Супер грешно. Черният петък е ден за ГОЛЕМИ НАМАЛЕНИЯ. Ако нямате възможност да направите голямо намаление на различни стоки, намалението само на топ артикула с поне 50% , пак ще Ви свърши чудесна работа.  Но да сложите 30% намаление на черен петък – моля ви! Как ще изпъкнете с това пред останалите? Просто ще продадете част от стоката си с намалението и ще вземете по-ниска печалба, но няма да привлечете нови клиенти и да увеличите дългосрочно оборота.
  3.      Въобще не се ползва увеличения трафик на клиенти, за да се подготвят за същинското коледно пазаруване? Какво искам да кажа ли? Черният петък бележи старта на коледното пазаруване!!! Забравихте ли? Да се хванем ли на бас, че един ден продажби няма да Ви свърши работа за цялата зима? Масово търговците нямат никаква представа, камо ли стратегия, какво ще правят на другия ден след черния петък.
  4.      Липсва цялостна стратегия за персонала. Горките служители даже не знаят в какво участват и каква е основната идея. Обслужват като всеки един ден и няма никаква празничност в цялата работа. Да не говоря за релокация на клиенто-потока, пре-тайминг и други широко известни похвати, по време на големи събития. Запомнете, че черният петък е прелюдия, а не основната постановка.
  5.     Засиления трафик на клиенти не се ползва за усилени или сугестивни продажби. Продават се промоциите и само толкова. Няма никаква стратегия за реално увеличаване на оборота, а ПРОСТО ТРЯБВА ДА УЧАСТВАМЕ!? Грешно, много грешно!

Тук ще спра, защото мога да изброявам доста. Ако сте собственик на бизнес и успеете да се включите само по тези пет точки, гарантирам незабавен успех и ярко изпъкване пред конкуренцията. Ако не го направите … е, конкуренти като алтернативи за потребителя не липсват, нали?


{article 153}[text]{/article}