Как искам да изглеждат офертите, които получавам?

Много се пише и говори за това какво трябва да съдържа една оферта или презентация на продукт, така че да се стигне до заветната цел – продажба или затваряне на сделката. 💥Парадоксът е, че хем се пише и се говори, хем накрая получавам файл със снимка и цена, а после и въпрос по телефона:„Разгледахте ли ни офертата?“. Питам аз, коя оферта? Това оферта ли е изобщо? Първо ще ви разкажа как си мечтаех да изглеждат офертите, които получавам, като buyer в търговска верига. После ще видим дали ще успея да ви заинтригувам с няколко универсални съвета за това какво представлява неустоимата оферта.😮

Място за провал

Оставете си място за ... провал

Формула: Мотивация = f(очаквания)

 

Мотивацията е функция на очакванията. Като например, ако вложа време (пари или усилия), тогава очаквам положителни резултати, които на свой ред ще ме мотивират да правя повече. Какво красиво просто определение!

От друга страна, когато не постигнете това (очакването), мотивацията ви се свива, вие сте ДЕмотивирани и навлизате в низходяща спирала на съмнение в себе си.  

И така, как да избегнем този капан на очакванията и да останем мотивирани? 

Нека започнем, като разгледаме как определяме очакванията си.  

  • Пример 1: Може би слушате някой, който ви казва как е успял да спечели 10 000 през първия месец, правейки X усилия. Въз основа на това вие определяте очакванията си да достигнете 10 000 за един месец.
  • Пример 2: Искате да бъдете повишен до позиция X до следващата година. Това е вашата зададена точка за очакване.
  • Пример 3: Двойка, която познавате, купува къща веднага след като се ожени. Така че в ума си вие поставяте същото очакване за себе си. 

Но какво се случва, когато не достигнете целта си?  

  1. Какво се случва, ако не спечелите 10K през първия месец? 
  2. Няма да получите повишението през следващите 12 месеца? 
  3. Не можете да си позволите да си купите къща, след като сте се оженили?

Не знам какво ще се случи, но знам как ще се почувствате - нещастни, засрамени, неадекватени, депресирани или всичко по-горе. Накратко, не сте мотивирани да продължите!

Една от любимите ми поговорки, която ме държи разумен и смирен е: „Човек планира, а Бог се смее“ . 

Или интерпретацията на същото от боксьорът Майк Тайсън, "Всеки има план, докато не получи удар в лицето."  

ЖИВОТЪТ НЕ СЕ ПОДЧИНЯВА НА ВАШИТЕ ОЧАКВАНИЯ
(ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА ОТНОВО)

И така, ето една малка тайна, която използвах, за да остана мотивиран в лицето на несгодите. Това, което правя, е просто да избягвам целевите очаквания и задавам очаквания с диапазон . Давам си малко пространство да се проваля и да печеля!

Ето какво имам предвид.  

Целеви очаквания: Искам да правя 10K на месец.

Очакван диапазон: Искам да правя между 5K - 15K на месец. 

 

Целеви очаквания: Искам да бъда повишен след 12 месеца.

Очакван диапазон: Искам да бъда повишен след 1-2 години или поне да имам повече отговорност при по-високо заплащане.

 

Целеви очаквания: Искам да си купя къща, след като се оженя. 

Очаквания диапазон: Искам да купя къща, докато се роди първото дете.  

 

Очакванията за диапазон увеличават вероятността ми за успех.  Като контролирам променливата на очакванията (т.е. как определям целта си), аз контролирам как се чувствам за себе си в конкретната ситуация.  

 

И накрая, казват, че "Сравнението е крадец на радост" . Твърде често нашите очаквания са външно мотивирани от това, което другите са направили или какво имат другите. Не забравяйте, че трябва да задавате очакванията си въз основа на това, което искате, а не на това, което другите имат. 

Майсторът и калфата

Майсторът и калфата

Сигурно сте чували тази история, но нека ви я припомня:

Майстор и калфа строят къща. Майсторът работи като луд. На всеки две тухли на калфата, той реди по 6. Накрая калфата му казал.

- Майсторе, как успяваш? Аз се напъвам, но не мога да те стигна!

- Виж, моето момче. Първо - имам много опит. Но най-вече имам сериозна мотивация. Ти работиш само за своята надница... А аз работя и за своята, и за твоята!

Определено мотивацията на мениджъра се различава от тази на другите! А мотивацията на собственика на бизнеса е нещо още по-различно. Но как мениджърите да предадат своята мотивация надолу, за да работят и останалите "като луди". 

Dumber

Глупавите не знаят, че са глупави

Чували ли сте за случая МакАртър Уилър, който ограбил две банки с покрито с лимонов сок лице. Той е бил сигурен, че след като лимоновият сок може да се използва като невидимо мастило, то тогава лицето му няма да се вижда от камерите. Психолозите Дънинг и Крюгер решили да проучат по-задълбочено историята на г-н МакАртър. Те били заинтригувани от пълната увереност на Уилър, при положение, че явно не е бил компетентен.

Черен петък за умници – 5 грешки, които добрите търговци НЕ допускат

Черният петък бележи старта на коледното пазаруване. Идеята за деня на големите намаления навлезе трайно в България. Ако сте собственик на търговски обект ще е жалко, ако не се възползвате наготово от шопинг манията.

Както всяко нещо, което е наготово, черният петък може да се превърне в неустоим магнит за клиенти или точно обратното - да има ужасно негативен ефект.

Не обичам да се движа в обичайния коловоз и винаги търся нови начини да се възползвам от дадените ни през годината събития и празници, затова искрено се вълнувам от няколко съществени грешки, които ритейлърите допускат масово на черния петък:

Идва ли новата атака на веригите - 10 важни прогнози

Какво ще кажете за новата концепция на Кауфланд? Разчетохте ли правилно сигнала за атака от най-силната верига в страната?

ФАКТ: Дългосрочни ниски цени на основни продукти в най-оборотните категории се комуникират към крайните клиенти всеки ден по телевизия, радио, преса и интернет!

„… По-ниски цени от сега нататък“ – е новото послание на Кауфланд към потребителите и останалите играчи.

Как ще се защитите от настойчивите искания на байерите? Какво ще стане с другите вериги и как смятат да играят в това конкурентно състезание?

Прогнозите са следните:

3 –те основни стълба за увеличаване на оборота на магазина

Здравата основа гарантира сигурен и дългосрочен резултат!

 

„Не очаквах, но този вид планиране даде резултат само след третия месец и оборотите на магазините ми се увеличи съществено“Илиян Христов, собственик на магазини за бельо

 

Всеки търговски обект има редица особености и дори част от верига, обектите живеят свой собствен живот. Продажбите като процес и конкретно увеличаването на оборота на магазина, обаче се подчиняват на три ключови стълба:

Как да обучите персонала действително да пита за продажбата и да увеличава оборота

Персоналът е най-ефективният инструмент за увеличаване на продажбите!

Винаги затваряй сделката“ е фраза, която непрекъснато се ползва от мениджъри и собственици на търговски обекти (и не само), по отношение на персонала.

Тази реплика щеше да работи чудесно, ако персоналът се състои от клонинги с еднакви силни и слаби страни, характери, настроение и дори визия. Действителността е точно обратната.

Всъщност, за да бъде успешен мениджърът на търговския обект, е необходимо да има система за оценка на служителите, да разпознава техните възможности и да моделира тяхното поведение в правилната посока.

Но служителите не са еднакви!

Затова преди да се опитаме да ги обучаваме трябва да познаваме каква е тяхната индивидуалност. Ето ги основните типове: