ПРАКТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО

СОБСТВЕН БИЗНЕС

БЕЗ НАЧАЛЕН КАПИТАЛ

"Времето ви е ограничено, затова не го губете, за да живеете нечий чужд живот" - Стив Джобс

Искате ли да започнете бизнес и да не работите за друг?

Извинявайте, това беше риторичен въпрос! Знам, че искате. Но вероятно нямате начален капитал, нямате „супер идея“, нямате дори ясна представа от къде да започнете.

Е, след 15 години като нает служител по различни корпорации и още 8 години като бизнес консултант, имам идея как се чувствате. Имам и решение!

Нямаше да ви убеждавам, че може да създадете бизнес без начален капитал, ако нямах и личен опит и известен брой клиенти, които са минали по този път. Аз издържам семейството си вече 8 години с моя консултантски бизнес, а не съм имал нито лев спестени средства, преди да започна да се занимавам с това. 

Истината е, че никой предприемач няма пари да започне бизнеса си, но успява да ги намери. Ако имате желание и търпение, в следващите редове, ще ви разкажа, как да го постигнете.

Преди да продължа ще направя две важни уточнения

Първото е, че бизнесът изисква време и отдаденост както всяка друга важна задача. Можете да започнете бизнес в свободното си време докато учите или ходите на работа. Но практиката показва, че вашият стартиращ бизнес ще се развие и ще започне истински да печели, когато му се отдадете напълно. С една дума, при първите приходи от бизнеса си трябва да сте готови да зарежете работа и кариера. Разбира се, не е нужно изобщо да ми се доверявате, защото все пак съм просто бизнес консултант, а не някой известен предприемач. Но като говорим за такива, ей така за доказателство прочетете биографиите на най-успешните хора на нашето време, от Бил Гейтс, през Стив Джобс и Марк Зукърбърг, до Илън Мъск. И се допитайте включително до вашето собствено обкръжение.

Всъщност идеята да сте независими и сами да управлявате времето и съдбата си, изключва работодател да диктува графика ви.

×

Аз например, протаках непрекъснато, защото имах заплата и не бях притиснат до стената да предприемам нужните бизнес действия. Освен това си имах работни ангажименти като служител и често те ме изтощаваха до крайност, което пак ме караше да отлагам. Въпреки, че си налагах дисциплина и имах разписан план, действията по него се разтягаха според моята натовареност. По-късно разбрах за себе си, че ако заради заплатата не усещаш нож до кокала, приоритетите ти се размиват. Все пак, ако имате желязна дисциплина, може и да ви се получи. Но аз лично не съм успял да срещна все още такъв човек на заплата.

Когато започвах своите бизнес начинания, аз също си мислех, че мога да развия бизнес докато работя за някого. Беше изкушаващо, сигурно и много логично да имам зад гърба си ежемесечна заплата и плавно да се движа към реализиране на бизнес идеята си. Но има доста причини това да не може да се случи както си мислите. Независимо какво ви повтарят различни експерти. 

Естествено, всеки бизнес гуру иска да се застрахова, че заради неговите съвети за бизнес няма да останете без пари. Затова ви подканя да не напускате работата си, докато не започнете да се издържате от бизнеса си. Трябва да си призная, че това беше и моята стратегия, но въпреки цялата си дисциплина и много страст, аз лично не успявах да развия пълноценен бизнес докато ходех на работа. Не ви пречи да опитате, но аз съм си обещал да бъда много честен с вас и да ви дам само и единствено стратегии и тактики, които лично съм използвал и проверил. 

Дали може да ми се доверите? Ще изневеря на себе си, ако ви посъветвам това. Разчитам, че всеки има глава на раменете си и може да решава сам за себе си! Но все пак към днешна дата, като бизнес консултант, съм работил с над 30 изградени и много печеливши бизнеса, както и с почти 150 собственици на малки бизнеси, тип свободни професии. Никой, нито един от тях, не е успял да развие бизнеса си докато работи за някого друг. Голяма част също се бяха пробвали и го отчитаха като грешка. Така че на въпроса, мога ли да развия бизнеса си в свободното си време докато работите като наемен служител – краткият отговор от мен е НЕ! Ако този отговор не отговаря на представите ви, не бързайте да си тръгвате. Защото начините да започнете бизнес без начален капитал са много и може да навържете своя модел в следващите редове. 

Второто уточнение е свързано с първото и касае първоначалния капитал. Почти всички които работят като служители и се пробват да развият собствен бизнес в свободното си време, изтъкват, че нямат начален капитал и затова им се налага да ходят на работа, за да финансират бизнес начинанието си. Но разработването на бизнес се случва по едно просто правило, което се споменава от всички предприемачи по целия свят. Това е правилото на лоста. По законите на физиката, лостът умножава приложената сила и така хората още от древността са вдигали и местили ужасно тежки предмети. 

Бизнес лостовете са точно два – парите на другите хора и труда на другите хора.

Никой не може от заплата да събере пари, за да построи фабрика. Но въпреки това не липсват производства, нали? Никой не може сам да произведе тонове със сирене, но сирене в магазина не липсва. 

Когато проумеете силата на лоста и започнете да търсите варианти да работите с парите на другите хора и труда на другите хора, ще установите, че заплатата няма да ви помогне да стартирате и разработите бизнес. Разбира се, много хора се пробват, но мрачната статистика, че 9 от 10 бизнеса се провалят още на третата година, си е направо като закон. Една съществена причина за това е именно заблудата, че може да сте служител и предприемач едновременно.

Само един от бизнесите, които съм консултирал до момента е започнал с прилична финансова инжекция, защото е наследил съществени средства. Повечето са започнали с пари, които едва са стигали да изкарат и три месеца. А някои като мен самия са нямали нито лев в джоба си! 

Така че и без да имате пари, има начини да започнете и да развиете бизнес. В този своеобразен курс ще ви разкажа всичко, което знам по темата и ще ви преведа през всички стъпки. Ако ще инвестирате свободното си време, по-добре го инвестирайте в знание как да формирате идея, как да я валидирате и после да я направите успешен бизнес.