За Димитър Мандов

WP 20150830 15 04 29 Pro

Казвам се Димитър Мандов и обичам всичко което правя. Обичам работата си, обичам хобитата си, обичам семейството и приятелите си. Според мен да обичаш и да живееш със страст е сигурната формула за благополучие.

Вярвам в НОВИТЕ продажби! Продажбите, които са различни от тези преди 10 години и нямат нищо общо с тези преди 15 и 20 години. Времето е различно, продажбите също. Хората и бизнесът комуникират по друг начин, а новите технологии промениха цели индустрии. 

Точно заради страстта си да продавам и да комуникирам с хората завърших и мениджмънт на търговската дейност в Свищовската Академия. Аз не съм преквалифициран инженер, доктор, юрист, счетоводител, психолог или финансист… Планирах бъдещето си в продажбите от самото начало и работих здраво, за да стана професионалист.

През 2000 година започнах кариерата си като обикновен мърчандайзер. Може би можех направо да стана търговец? Сигурно, но след като започнах от най-ниското ниво, изучих на практика целия процес на продажбите. Надявам се, че заради добрата си работа, само след година станах и търговски представител.

Две години по-късно вече работех като регионален мениджър продажби за ФИКОСОТА само на 24 години. После ме преместиха в Румъния и там намерих съвсем сам 30 дистрибуторски фирми, които работят и до днес. Как ли? Минах всеки голям град в Румъния и питах стотици магазини кой са най-добрите им доставчици. Срещнах се с всички тях и убедих най-перспективните да работят. После започна и същинското приключение – търговски представители, нумерична дистрибуция, реклама, обучения, много работа на терен. Сега като се върна назад във времето мога да кажа, че не беше лесно, но когато човек го прави със страст, нещата просто се получават.

За определен период работих в Капитал и създадохме заедно с моя колега Виктор Даковски списание "Регал", което и до днес е водещо издание за бързо оборотни стоки. Виктор е страхотен човек и журналист и живее в Германия. Дано е добре!

След това се занимавах с дистрибуция на сладки изделия в качеството си на търговски директор. Отговарях за 36 търговски представители, с които увеличихме оборота на компанията над два пъти само за една година. Тогава наистина обучавах много търговци, наистина много. Беше тежко, но много обогатяващо. Сега компанията е единствен дистрибутор на марката в София и цяла Западна България.

Доста време отдадох и на ресторантьорския бизнес с няколко собствени заведения за бързо хранене. Имах успехи, имах и малки неудачи, а всичко влезе в графата "Безценен опит".

За известен период се занимавах с банково дело, уеб дизайн и програмиране, след което продължих като зонален мениджър и не след дълго станах и мениджър ключови клиенти. Планирах развитието на кариерата си и резултатите бяха напълно очаквани.

По-късно заех позицията на бизнес мениджър на предприятие за производство на замразени храни, което беше с огромна загуба. Преборих фалита - отново едно невероятно приключение. Там оформих и вписах голяма част от стратегиите си за управление на ресурсите, както и стратегиите за работа с вериги и дистрибутори. 

През годините минах през школата на известни компании като Фикосота, Крафт Фуудс (Монделиз), Икономедиа, Тчибо, Пепси, Валмарк, Сторко, Мис Каприз, Изи Кредит и вярвам, че съм бил полезен на всяка една от тях. Обучил съм лично на терен над 150 търговски представители и поне 30 регионални мениджъри. Днес не малка част от тях са търговски директори и управители на фирми.

За мен е страст и удоволствие да обучавам търговци. Вярвам, че умението на перфектния търговец е едно от най-ценните умения за истински просперитет както в личен, така и в обществен и фирмен план. Успехът винаги е гарантиран, когато можеш да продаваш стоки, услуги, идеи и най-вече себе си.

Така обучавайки търговец след търговец натрупах допълнително много опит и познания в рекламата и мениджмънта. Продажбите като техника изискват много практика в маркетинга. Да направя пък от съвсем обикновен продавач сериозен и професионален търговец, беше немислимо без да развия своите мениджърски способности. Затова отделих много време да изуча и развия тези си способности и така да облека практиката с необходимата теория. След моята допълнителна подготовка с програмите на Скот Белл, Джефри Гитомър, Марк Хънтър и Виктор Антонио, реших да се фокусирам върху това да предавам опита си и ако мога да помогна на различни фирми да реализират потенциала си.

Оказа се доста трудно! Не е лесно да учиш другите, макар много да разбираш от материята. Нужни са други, педагогически умения, за да станеш добър в преподаването. Толкова добър, че да има ефект върху курсистите. Отне ми 3 години фокусирана работа, за да стана специалист - този път в това да предавам опита си и да консултирам по правилен и ангажиращ начин. През това време открих и метода на сугестопедията, която се оказа златна мина за предаване на знания. Нещо толкова естествено и ефективно, а слабо познато и ползвано в масовите обучения. 

С всеки успешен проект аз съм щастлив, че поредният предприемач е успял да задържи бизнеса си, да запази хората си и да създава нови работни места. Още повече се радвам, че все повече обикновени търговци се взимат в ръце и са готови да преминат на следващото ниво. Да станат истински професионалисти и да се придвижат към големия мениджмънт. Там, където решенията движат човешките съдби. Където лидерът определя компанията и нейния успех.